Lydia van den Bosch

Emoties, gevoelens en persoonlijkheid komen het best naar voren als Lydia haar viool oppakt en begint te spelen. Ze neemt je mee in haar muzikale verhaal van een zonnige, paarse heide tot aan een woeste en donkere zee.

Haar mooie klank in combinatie met een precieze viooltechniek maken haar tot een uniek violiste die zich graag laat meevoeren door prachtige vioolstukken.

Lydia studeerde klassiek viool aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle bij Adriaan Stoet en behaalde haar Bachelor diploma in 2017. Ze vervolgde haar studie en ontwikkeling bij Veselina Manikova aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Haar drang om zich te blijven ontwikkelen als violiste en musicus zorgde ervoor dat ze in 2020 haar Master diploma haalde aan het Fontys conservatorium te Tilburg bij violiste en docente Jolente de Maeyer. Tijdens haar opleiding genoot ze lessen van Sarah Kapustin, Julia Dinnerstein, Jenny Spanoghe, Chris Duindam en Lei Wang. Daarnaast ontving ze masterclasses van onder andere Moshe Hammer, Piotr Tarcholik, Benzion Shamir, Cecile Huijnen, Sylvia Huang en Mario Peris.

Verder heeft Lydia in diverse orkesten meegespeeld waaronder het Noord Nederlands Orkest, philharmonie zuidnederland, Filharmonie Noord, het Ars Musica Orkest, Musica Michaelis, Orchestra Twente en het Artez Strijkensemble.

Lydia’s liefde voor muziek en voor het instrument viool begonnen echter al veel eerder tijdens het spelen in jeugdorkest Viotta te Den Haag en tijdens het zingen in jeugdkoor Ruach te Katwijk aan Zee. Ze ervoer op een diepe manier het contact met andere mensen tijdens het samen musiceren en de emoties die dit teweeg kan brengen. Een grote interesse van haar ligt dan ook bij het samenspelen. Tijdens haar opleiding speelde ze in verschillende piano trio’s, strijkkwartetten en een ensemble waarin vrij werd geïmproviseerd. Momenteel vormt ze een duo samen haar man en altviolist Héctor Morcillo Sánchez, en een tweede duo samen met pianiste Tamara Laverman.

Héctor Morcillo Sánchez

De mooie klank van de viool en de altviool trok Héctor al op zeer jonge leeftijd aan. Tijdens concerten waar hij met zijn familie naartoe ging, leerde hij houden van de mooie diepe klanken van de bassen en fluwelen melodieën van de hoge strijkers in het orkest.

Héctor is een sprekende persoonlijkheid die op een podium helemaal tot leven komt en zijn publiek aanspreekt en medemusici aansteekt met zijn passievolle spel.
Hij begon op vijfjarige leeftijd met het bespelen van de viool. Vijf jaar later kreeg hij les op de altviool van Dionisio Rodriguez, waarna hij de viool weer oppakte en studeerde bij Anna Baget aan het “Conservatorio de música Adolfo Salazar” te Madrid.

Héctor behaalde in 2012 zijn Bachelor diploma klassiek viool aan het “Conservatorio Superior de Música de Aragón” (CSMA), bij Juan Luis Gallego. In datzelfde jaar zette hij zijn studie voort bij Sergei Fatkulin en bleef zich op deze manier ontwikkelen. Hij volgde masterclasses bij Mimi Zweig in de String Academy “Jacobs School of music” aan de Indiana University Bloomington (USA), Nicolás Chumachenco in Zaragoza, Yossi Zivoni, Benzion Shamir, Mari Tampere-Bezrodny, Rolando Prusak en Cecile Huijnen. Hij breidde zijn kamermuziekkennis uit met het “Cuarteto Quiroga”, Jean Philippe Vasseur, Kenedy Moretti, Aníbal Bañados en Nacho de Paz.

In 2018 behaalde hij zijn Master diploma klassiek viool aan het ArtEZ conservatorium bij Sarah Kapustin.

Vervolgens behaalde hij in 2021 zijn Bachelor diploma klassiek altviool aan het ArtEZ conservatorium bij Julia Dinnerstein. 

Héctor vindt het samenspelen in een (symfonie)orkest één van de mooiste dingen van het vak. Van 2012 tot 2015 werkte hij dan ook in de “Orquesta Filarmonía de Madrid” en “Orquesta Clásica Santa Cecilia” die beide regelmatig bekende concertmeesters en dirigenten uitnodigen zoals Kynan Johns, Janos Kovacs Jean, Jacques Kantorow en anderen. Daarnaast heeft hij projecten meegedaan met “Filharmonie Noord”, “Camerata Rotterdam”, “Orchestra Twente” en “Ara Malikian y la orquesta en el tejado”.

Hij heeft op verschillende plaatsen opgetreden zoals het “Auditorio Nacional de Música de España”, “Teatro Real de Madrid”, “Het Concertgebouw”, “Deventer Schouwburg”, “Arke Zaal Enschede”, “Sala Mozart de Zaragoza”, “Auer Hall” in Bloomington, “Auditorio Eduardo del Pueyo CSMA”, “Sala de la ONCE de Madrid”.

Hij verkreeg diploma’s afkomstig uit de vioolcursussen in “Curso Internacional de Música Llanes” in 2006, ´07, ´08, ´10, ´11, “Curs internacional de Música de Cervera – Bellpuig” in 2005, ´07, ´10, “Meisterkurs für violin in der Musik- und Kunstschule Achern-Oberkirch”, “Indiana University String Academy”, “Curso Internacional de Música Oviedo”, “Academia CEDAM”.